Hvad er Trigeminusneuralgi

Trigeminusneuralgi er en sygdom, der kendetegnes ved voldsomme anfaldsvise ansigtssmerter. Smerteanfaldene varer typisk nogle sekunder og kan være enkeltstående, men kan også optræde i serier. Smerterne er ofte ledsaget af en vedvarende smertekomponent.

Smerterne beskrives som stærke brændende jag typisk lokaliseret til kinden, til gummen, til ganen og/eller til tungen, og sjældnere til øjenomgivelserne. Der er ofte yderst følsomme triggerpunkter, hvor selv beskeden berøring kan udløse smerteanfald. Når disse triggerpunkter er beliggende i mundregionen, kan tale, fødeindtagelse og tandbørstning være funktioner, som i videst muligt omfang undgås for ikke at få smerteanfald. Ved såkaldt atypisk trigeminusneuralgi er der alene en konstant brændende/knugende smertekomponent.

Navnet trigeminusneuralgi kommer af, at smerterne er relateret til trigeminusnerven, som er ansigtets følenerve. Nerven har fået sit navn fordi den deler sig i tre store grene, som går til henholdsvis øjenomgivelserne (1. gren), kinden (2. gren) og kæben (3. gren). Lidelsen blev tidligere anset for specielt at ramme den ældre del af befolkningen, men nyere undersøgelser viser, at den rammer i alle aldre, helt fra barndommen. Det gennemsnitlige starttidspunkt regnes i dag til ca. 50 år. Kvinder rammes ca. dobbelt så hyppigt som mænd og i Danmark er der i alt omkring 200 til 250 nye tilfælde om året.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.