Diagnose

Diagnosen bliver typisk stillet alene på baggrund af de karakteristiske smerteforløb. Patienterne er imidlertid ofte i tvivl, om smerterne skal tilskrives problemer med tænderne, og desværre er der såvel tandlæger som læger, der ikke umiddelbart er fortrolige med lidelsen, og unødige tandoperationer er derfor ikke ualmindelige.

Ofte vil mistanken om sygdommen føre til henvisning til neurolog, som imidlertid hyppigt ikke har det nødvendige kendskab til lidelsen og til den relevante behandling.

Selv når sygdommen er diagnosticeret kan fastlæggelse af korrekt medicinering være vanskelig. Man skal derfor henvises til Regionens relevante hospital på Hovedfunktionsniveau, dvs. primært til et af følgende steder: Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet,Glostrup, Smerteklinikken på Aarhus Universitetshospital, Sjællands Universitetshospital, Roskilde, Odense Universitetshospital, Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg, Regionshospitalet i Viborg eller Aalborg Universitetshospital.

Oftest vil det være en fordel at blive henvist til én af de to specialklinikker i Danmark, nemlig Dansk Hovedpinecenter i Glostrup eller Smerteklinikken på AUH i Aarhus, som har særlig erfaring med at stille diagnosen og til at finde den for patienten egnede medicin (eller medicin kombination) samt til at instruere i korrekt dosering heraf. Endvidere vil de som oftest udføre en særlig MR-skanning i høj opløsning, og fra den have erfaring i at se, om der er en konflikt mellem trigeminus nerven og et blodkar, hvilket ofte (50% af tilfældene) er årsag til lidelsen. Endelig vil de kunne vejlede om mulighederne for en eventuel operation.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.