Ansigtssmerter

Persisterende idiopatiske ansigtssmerter, tidligere kaldet atypiske ansigtssmerter, kendetegnes ved en vedvarende borende eller murrende smerte i ansigtet. Hyppigheden af persisterende idiopatiske ansigtssmerter er ikke så godt undersøgt, men sygdommen optræder formentlig med omtrent samme (lave) hyppighed som trigeminusneuralgi.

At stille diagnosen

De diagnostiske kriterier for persisterende idiopatiske ansigtssmerter beskriver, at sygdommen giver daglige ansigtssmerter, der varer mere end to timer. Smerten kan være dårligt lokaliseret, det vil sige, at det kan være vanskeligt nøjagtigt at angive, hvor smerten sidder. Smertekvaliteten er knugende, borende eller murrende og den fysiske undersøgelse er normal.

Diagnosen er en udelukkelsesdiagnose. Det vil sige, at lægen skal udelukke, at det ikke drejer sig om f.eks. trigeminusneuralgi eller smerter efter et traume mod ansigtet, f.eks. en tandudtrækning eller en anden tandsygdom. Andre mulige sygdomme udelukkes primært ved en grundig samtale med patienten omkring smertens varighed, lokalisation og eventuelle andre symptomer.

Som en del af udredningen bør der laves en MR-skanning, for at udelukke f.eks. en knude i hjernen eller dissemineret sclerose. Til dette formål er det ikke afgørende, om det er en 1,5 eller 3,0 Tesla MR skanner.

Behandling af persisterende idiopatiske ansigtssmerter

Der er meget sparsom videnskabelig evidens for en bestemt medicinsk behandling ved persisterende idiopatiske ansigtssmerter. Behandlingen følger principperne for behandling af andre neuropatiske smerter (nervesmerter) med anvendelse af anti-epileptisk og antidepressiv medicin (oprindeligt udviklet til at behandle epilepsi og depression)

 

Valg af behandling kan variere imellem klinikker, men på Dansk Hovedpinecenter i Glostrup afprøves typisk først præparaterne amitriptylin eller gabapentin. Lyrica kan også overvejes. I sjældne tilfælde afprøves også Carbamazepin og Oxcarbazepin.

Operationer, som dem der udføres for trigeminusneuralgi, er generelt ikke et tilbud til persisterende idiopatiske ansigtssmerter, idet persisterende idiopatiske ansigtssmerter ikke menes forårsaget af en neurovaskulær kontakt. Fra den kliniske hverdag er der heller ikke erfaring for, at operation virker ved persisterende idiopatiske ansigtssmerter.

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.